top of page
De Paardenjuf Centered Riding 3_edited.jpg

Centered Riding ®

6 Basisprincipes

Centered Riding - gecentreerd vanuit je centrum, je vergroot je lichaamsbewust zijn. Je paard spiegelt jouw lichaam en je leert rijden zonder spanning en in harmonie. Je wordt één met je paard en leert fijn samen te werken.

Het is belangrijk om te leren en voelen welke effecten jouw lichaam hebben op je paard. Hoe reageert jouw paard op de beweging die je maakt met je zit, handen en benen?  Daarom is het goed om je bewust te zijn van je eigen houding, zit en intentie.

Met de Centered Riding ® methode kun je dit ontdekken. De oefeningen leren je beter voelen wat je doet en hoe je zit. Ze helpen je ook efficiënter te bewegen en je balans te verbeteren. Door meer te visualiseren, denken en voelen wordt de communicatie met je paard uiteindelijk beter.

6 Basisprincipes van Centered Riding ®

1. Centreren

Het centrale punt van ons lichaam bevindt zich volgens Centered Riding net achter  de navel. Wanneer wij bewust worden van ons center kunnen we licht en krachtig het paard aansturen zonder dat het onnodig (veel) spierkracht kost.

Laat je bewust al je bewegingen vanuit dit centrale punt komen, dan zit je dieper, rustiger en stabieler waardoor je je paard minder in de weg zit. Balans en controle worden hierdoor makkelijker en energie kan beter door je lichaam stromen. Je rijdt met je botten en niet op (grove) spierkracht.

2. Bouwstenen voor een goede zit

Je kunt je lichaam in 5 blokken onderverdelen:

1.    Nek en hoofd
2.    Schouders
3.    Borstkas
4.    Bekken
5.    Benen en voeten

 

De blokken moeten zo op elkaar staan, dat je - vanaf het zijaanzicht - een rechte lijn naar beneden kunt trekken van oor, schouder, heup naar enkel. 

 

Door je lichaam op de juiste wijze op te bouwen als een blokkentoren of kralenketting kun je de beweging van je paard goed leren volgen zonder dat er veel spierkracht voor nodig is. Op deze manier ontstaat er een balans in je lichaam dat samenvalt met die van je paard, waardoor je paard makkelijker en vloeiender kan bewegen. 

3. Ademhaling

Van je ademhaling ben je je vaak niet bewust. Paarden reageren haarfijn op onze ademhaling. Door een goede en diepe ademhaling vanuit je middenrif laat je spanning los en kun je zacht blijven. Ook voel je zo je lichaam beter en geef je het paard meer ontspanning. Tijd om bewust op je ademhaling te gaan letten! Niet alleen jij, maar ook je paard wordt hier meer ontspannen door.

4. Zachte ogen

Een zachte en verruimde blik zorgt ervoor dat je kijkt waar je heen wilt en dat je meer ziet van wat er in de omgeving gebeurt. Je bent in het moment maar bent je ook bewust van je omgeving, de wereld voor je en de wereld achter je. Leer door de ogen van het paard te kijken. Hierdoor ontspan je meer en ben je bewuster van je eigen lichaam en van je paard.

5. Aarden

Door te aarden en te gronden kun je spanning loslaten en beter in contact komen met je paard. Het betekent in het hier en nu zijn en zorgt voor mentale en fysieke stabiliteit en balans. Ook tijdens grondwerk is ‘aarden’ een fijne oefening.

6. Duidelijke intentie

Weet wat je wilt of waar je naartoe wilt. Heb vooraf een plan en bedenk vast in welk tempo. Stuur je je lichaam de juiste kant op, dan volgt je paard gemakkelijk. Hierbij helpt het ook om in je hoofd te visualiseren hoe het resultaat of de oefening eruitziet.

Centreren
Bouwstenen

1. Centreren

4. Zachte ogen

2. Bouwstenen

5. Aarden

3. Ademhaling

6. Intentie

Ademhaling
Ogen
Aarden
Intentie
bottom of page